Kömür ve Maden Ocağı Sondajı
Matkapların madencilikte farklı işlevleri vardır; jeologlara analiz için farklı toprak örnekleri sağlamaktan, ulaşılması zor olan değerli minerallerin çıkarılmasını kolaylaştırmaya kadar.
Kaç çeşit delme yöntemi vardır?
Madencilik sektörü ilerledikçe ve daha fazla kazı fırsatı ortaya çıktıkça, sondaj yöntemlerinin sayısı da artmaktadır. İster keşif, ister üretim, ister arazi temizleme veya jeoteknik amaçlar için olsun, her madencilik amacına hizmet eden sondaj yöntemleri vardır.
Burgu Delme
Burgu delme, delmenin en basit biçimidir. Genellikle iki kişi tarafından helezon bir vidanın zemine elle döndürülmesini içerir, ancak burgu matkaplar küçük araçlara da monte edilebilir. Burgu matkap yeterince derin olduğunda, toprak vidanın bıçağı tarafından kaldırılır. Bu tür matkap, ilk jeokimyasal keşif tekniği olarak uzmanlaşmıştır, yani daha büyük bir matkap takmak için en uygun yeri bulmak amacıyla daha yumuşak topraklarda kullanılır.
Döner Hava Püskürtme
Döner hava püskürtme, pistonla çalışan çekiç benzeri bir nesnenin matkap ucunu kayaya sapladığı, sert yüzeyi daha sonra basınçlı hava ile yüzeye kaldırılan talaşlara böldüğü en yaygın sığ delme yöntemidir. Bu yöntem, kısa bir süre içinde birden fazla delik delmek için idealdir ve jeolojik örnekler üretmek için daha az idealdir çünkü hava püskürtme işlemi kayanın kalitesini tehlikeye atabilir.
Hava çekirdeği
Hava çekirdekli delme, gevşek toprak ve kaya parçalarına nüfuz etmek için içi boş bir matkap çubuğuna sahip üç kanatlı bir matkap ucu içerir. Delme tamamlandıktan sonra, kesikleri yüzeye çıkarmak için matkap çubuğundan basınçlı hava püskürtülür. Bu yöntem genellikle döner hava püskürtmesinden daha yavaş olsa da daha hassastır, yani toplanan numuneler kirlenmeye daha az eğilimlidir.
Ters Sirkülasyonlu Sondaj
Ters sirkülasyon, hem döner hava püskürtme hem de hava çekirdekli delme ile benzerlikler taşıyan maden arama için popüler bir yöntemdir. Aynı piston tahrikli çekiç, matkap ucunu kayaya çakmak için kullanılır, ancak ters sirkülasyon delme ile ilişkili daha büyük teçhizatlar ve makineler, matkap ucunun daha da derinlere gömülmesine olanak tanır. Daha sonra parçalanmış toprağı yüzeye çıkarmak için basınçlı hava kullanılır. Bu yöntem, kirletici içermeyen numuneler ürettiği ve daha az elleçleme gerektirdiği için jeolojik arama için idealdir, bu da maliyet düşüşü ve daha hızlı geri dönüş süreleri ile sonuçlanır.
Elmas Çekirdek Delme
Elmas çekirdek delme, dünyanın birkaç kilometre altından sürekli bir kaya silindiri çıkarmak için içi boş matkap çubuklarına takılı endüstriyel elmaslarla güçlendirilmiş bir matkap ucu kullanmayı içerdiğinden en pahalı delme yöntemidir. Ancak, bu yöntem aynı zamanda bir mineralin tüm çekirdeğinin sadece parçaların aksine yüzeye çıkarılabilmesi nedeniyle en doğru kaya örneklerini de üretir ve bu da onu dayanıklılık, bileşim, gözeneklilik vb. hakkında kayıtlar elde etmek için ideal hale getirir.
Patlatma Deliği Delme
Patlatma deliği delme, büyük miktarda toprağı temizlemek ve alttaki minerallere erişimi kolaylaştırmak için kullanılan bir delme yöntemidir. Toprağa delikler açılmasını içerir. Daha sonra her deliğe patlayıcı yükler yerleştirilir ve patlatılır. Patlamadan sonra, kırılan malzeme temizlenir ve delme ve patlatma yeraltında gerçekleştiyse, patlamanın oluşturduğu tüneller güvenli insan girişine izin verecek şekilde güçlendirilir. Patlayıcılara alternatif olarak, kazı için kayayı yerinden oynatmak için gaz basınçlı patlatma pirotekniği de kullanılabilir.
Hangi tip matkaplar vardır?
Madencilik operasyonları zaman geçtikçe daha karmaşık hale geldikçe, madencilik şirketlerinin talebini karşılamak için yeni tür sondaj kuleleri ortaya çıktı. Günümüzde, çeşitli madencilik sondaj kuleleri hem manuel olarak çalıştırılırken hem de uzaktan otomatikleştirilirken farklı madencilik görevlerini tamamlamak için farklı özelliklerden yararlanır. Bu kuleler, dar alanlarda ve büyük taş ocaklarında işlev görerek çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur. Sonuç olarak, birçok farklı türde operasyon için çok çeşitli yüzey madenciliği sondaj kuleleri mevcuttur.
Yüzey Üstü Darbeli Matkap Takımları
En iyi çekiçli matkap kuleleri, güçlü hidrolik matkaplar ve bir çekiçle donatılmıştır. Çekiç, matkap çubuğuna çarparak matkap ucuna giden ve kayaları yerinden oynatan, onları basınçlı havaya veya suya karşı hassas hale getiren bir perküsyon kuvveti yaratır. Bu tür kuleler, en zorlu koşullarda güvenilirliğinin yanı sıra yakıt ekonomisi ve düşük işletme maliyetleriyle ünlüdür. Matkap ve patlatma yöntemiyle birleştirildiğinde, bu matkap kulesi kazı sürecini verimli hale getirir.
Yüzeyde Sondaj Kuyusu Sondaj Makinaları
Bir sondaj kulesinin amacı, bir sondaj dizisinin altına vidalanmış bir kırıcıdan oluşan büyük çaplı delikleri aşağıya doğru delmektir. Diğer sondaj kuleleri gibi, kayayı parçalar, böylece hava veya su kullanılarak dışarı atılabilir. Bu özel kule, taş ocaklarında, açık ocak madenlerinde ve kaya kazı projelerinde yüksek kapasiteli kaya delme konusunda uzmanlaşmıştır.
Boyutlu Taş Matkap Makinaları
Boyutlu taş sondaj kulesi, diğer sondaj kulesi muadillerinden daha ezoterik bir işleve sahiptir, amacı granit, kireç taşı, mermer veya kum taşı gibi doğal kayaları kazıp çıkarmak ve bunları çıkarıp inşaat için bloklar haline getirmek için zeminde hassas delikler açmaktır. Bu kule, hassas delikleri güvenli ve verimli bir şekilde delmek için tasarlanmıştır.
Döner Patlatma Deliği Sondaj Makinaları
Döner patlatma deliği sondaj kuleleri, daha sonra büyük kaya parçalarını sonraki madencilik operasyonları için temizleyen patlayıcılarla doldurulabilen delikler oluşturmak için toprağa delik açar. Döner patlatma deliği sondaj kuleleri, patlatma deliği delme sürecini daha kolay ve daha uygun maliyetli hale getirerek üretkenliği artırarak hassasiyetleri ve derinlikleriyle ünlüdür. Yüzey madenciliği sondaj kuleleri yelpazesine ek olarak, yeraltı madenciliğinin gerektirdiği daha sıkı güvenlik ve lojistik gerekliliklerini karşılayan çok çeşitli yeraltı sondaj kuleleri de mevcuttur.
Geliştirme Sondaj Kuleleri
Geliştirme sondaj kuleleri, patlayıcıların yerleştirilebileceği ve patlatılabileceği bir kömür yatağının yüzeyine delikler açan madencilik araçlarıdır. Bu araçlar modülerdir, yani kolayca sökülebilir, taşınabilir ve yeniden monte edilebilirler. Ayrıca küçük ölçekli maden geliştirme ve büyük ölçekli tünel açma için de kullanılabilirler.
Tünel Jumboları
Tünel jumboları, hem hızlı yüzey delme hem de mekanize uzun delik delme ve cıvatalama için kullanılabilen çok yönlü modüler elektro-hidrolik kazı makineleridir. Jumbolar, bir operatörün madencilik operasyonlarını güvenli bir şekilde yürüttüğü, bir, iki veya üç drock matkap taşıyıcısından oluşan sabit iş istasyonları olarak çalışır ve yüksek üretkenlik ve güvenilirlik sağlar. Özellikle yeraltı delme ve patlatma işleri için kullanılırlar, ancak çevredeki kayaların sertliği tünel makinelerinin kullanımını engelliyorsa tünel açmada da kullanılabilirler.
En İyi Çekiç Uzun Delik Delme Makinaları
Üstten çekiçli uzun delik delme makineleri, en yüksek önceliğin cevher geri kazanımı ve kaya parçalarının kirlenmesini en aza indirmek olduğu madencilik operasyonları için idealdir. Yüzey madenciliği muadili gibi, bu matkap da basınçlı hava kullanarak döküntüyü dağıtmadan önce kayayı parçalamak için matkaba çarpan pistonla çalışan bir çekiç içerir.
Kaya Destekli Sondaj Makinaları
Kaya destek sondaj kuleleri, yükü dengesiz bir maden dışından kaya kütlesinin sınırlı (ve dolayısıyla daha güçlü) iç kısmına aktararak kaya yüzeyini sabitleyen kaya cıvataları takmak için tasarlanmıştır. Bu kuleler, kaya kütlesini güvence altına alarak ve çökmesini önleyerek yeraltı delme ve patlatma güvenliğini sağlar.
Alçak Profilli Matkap Makinaları
Düşük profilli sondaj kuleleri, normal sondajların boyutları nedeniyle giremediği daha dar alanlara girebilmeleri için düşük rakımda inşa edilen maden sondajlarıdır. Platin ve krom madenleri gibi tabular cevher gövdelerinde geliştirme, kaya desteği ve üretim sondajı için idealdirler. Bu sondajlar tek ve çift bomlu varyantlarda gelir, yani düşük yüksekliklerdeki alanlara yönelik uzmanlıkları, gerektiğinde daha yüksek alanlara ulaşma yeteneklerini feda etmez.
Dar Damar Sondaj Makinaları
Dar damar sondaj kuleleri, dar alanlara girmek ve buralardan cevher çıkarmak için tasarlanmış olmaları bakımından alçak profilli sondaj kulelerine benzer. Ancak dar damar sondaj kuleleri, yükseklik zorluklarına uyum sağlamaktan ziyade, 3-6 metreden daha az genişlikteki jeolojik olarak karmaşık maden alanlarının genel navigasyonu için tasarlanmıştır. Dar damar yatakları, dar damar sondaj kulelerinin erişmemize ve kullanmamıza izin verdiği büyük miktarda altın, kalay, bakır, kurşun ve çinko içerir.
İkincil Kırma Matkap Kuleleri
İkincil kırma sondaj kuleleri, tıkanıklıklara neden olan büyük kayaları kırarak dar damarlı madenlerde ve geri mağaracılık operasyonlarında çekme noktası kullanılabilirliğini artıran kompakt destek matkaplarıdır. Bu matkaplar patlayıcı ihtiyacını ortadan kaldırır, bu da zaman alıcı havalandırma ve tahliye önlemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırırken daha güvenli bir madencilik ortamını teşvik eder. Bu küçük sondaj kuleleri jumbo, uzun delik kuleleri ve sondaj şarjı ve sondaj bölmeli kırma üniteleri şeklinde mevcuttur.