Genelde müşterilerimizin en çok düştüğü hata, metre birim fiyatına göre tercihte bulunmaktır. Ancak, metre fiyatının önemli olduğu kadar, alınacak malzeme ve hizmetin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Farklı jeolojik formasyonlarda, farklı tipte sondaj teknikleri uygulanmaktadır. Ayrıca kullanılan borunun ve çakılın kalitesi kuyu verimini etkiler ve ileriye dönük boruda çatlak oluştuğunda kuyunun göçmesine sebep olur. Burada önemli olan kalite-fiyat karşılaştırması yapmaktır.

 

Jeolojik Araştırma-Jeofizik Etüt-Hidrojeolojik Etüt neticesinde su sondajı için en verimli lokasyon seçilmeli ve etüt sonucunda yapılacak kuyu tasarımına göre sondaj yapılmalıdır. Yer altı çok değişken bir yapıya sahip olabilir. Komşunuzun sahasında gürül gürül su akarken sizin sahanızda su bulunamayabilir. Komşunuzun sahasında bol su çıkmış olması,sizin sahanızda da aynı miktarda su bulunacağı anlamına her zaman gelmez. Aynı şekilde komşu sahada kuyu açılmış ve su çıkmamış olması da kesin gösterge değildir. Etüt yapılması; düşündüğünüzün aksine sizi yüklü bir maliyetten kurtarır. Etüt yapılmaksızın Su kuyusu açılarak su çıkmaması halinde yaptığınız yatırım tamamen boşa gidebilir.

Su sondaj lokasyonunun doğru olarak belirlenmesi kuyudan yüksek verimli su çekilmesine, bu nedenle düşük verimli 2-3 kuyudan elde edilecek suyun tek bir kuyudan elde edilmesini sağlar. Dolayısıyla müşterilerimizin hem fazla kuyu açılması sebebiyle oluşacak mali yükü, elektrik gideri vb. azalır. 

 

Bir sondaj makinesi ile yüzeyden yeraltına doğru açılan bir delik ve içine konulacak bir muhafaza borusu ile sondaj yapılmış olunmaz. Su sondajının temel mantığı; yeraltının belirli bir derinliğindeki suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmektir. Ancak kuyunun yıkılmaması ve suyun pompaya ulaşması gerekmektedir.

Kuyuya muhafaza borusu konulduktan sonra kuyu yıkılabilir mi ? Cevap hayır’dır. Öyleyse su ile pompanın irtibatı nasıl kesilir ? Şöyle bir örnek verelim ; kuyu delinirken otuzuncu ve yetmişinci metrelerde gevşek zeminler geçilip doksanıncı metrede suya ulaşarak kuyuyu yüzüncü metrede tamamladığımızı kabul edelim.Daha sonra kuyuya muhafaza borusu konduğu halde iyi çakıllama yapılmazsa otuzuncu ve yetmişinci metrelerdeki gevşek zeminler suyun da etkisiyle zamanla aşağıya doğru akacak , yani boru ile kuyu arasında birikecek ve kuyu içi ( pompa ) ile yeraltısuyunun irtibatını tamamen veya kısmen kesecektir. Kuyunun kalitesi boru çapı, boru cinsi, teçhiz planının doğruluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan sondaj tekniklerine bağlı olarak çok ciddi şekilde farketmektedir.

 

Kaya ortamda - Sert Kayalarda kullanılan sondaj tekniği ile yumuşak-kendini tutamayan zeminlerde kullanılan sondaj tekniği farklıdır. Kendini tutamayan yumuşak formasyonlarda çamur sirkülasyonu ile sondaj yapılır. Kaya ortamda ise sondaj, hava sirkülasyonu ile gerçekleşir. Bazı kuyular açılırken kombine sondaj teknikleri kullanılır. Yeraltısuyu bakımından en verimli olduğu tespit edilen noktadan delme işlemine başlanılmaktadır. Daha sonra hedeflenen derinliğe ulaşıldığında delici matkap ve delme boruları ( tij ) dışarıya çıkartılarak , matkap çapından daha küçük çapta bir muhafaza borusu ile kuyu muhafazaya alınır ve kuyu cidarı ile bu muhafaza borusu arası yıkanmış ve elenmiş granüle sondaj çakılı ile doldurulur, kuyu temizlenip geliştirilerek (basınçlı hava , pistonlama vs ile) kullanıma hazır hale getirilir.